25.06.2010 00:00, DKF, Komentárov: 0
Sniper: Ghost Warrior - prvé dojmy z hrania

Sniper: Ghost Warrior - prvé dojmy z hrania


Nikto ťa nevidel. Nikto nevie, že existuješ. Zabíjaš potichu, znenazdania, bez šance sa brániť. Ale raz sa ukážeš svojim nepriateľom... a zomrieš!“ Týmito drsnými slovami sa prezentuje akčný počin tvorcov z poľského City Interactive, ktoré je známe skôr ako herný vydavateľ. A keďže sa ich najnovšie dielo pomaly dostáva do predaja na dvojicu platforiem PC a Xbox 360, TopCD sa rozhodlo vydať novinársku preview verziu. A musíme súhlasiť, reklamný slogan hru dokonale vystihuje.

Niekoho môže práve názov vývojárskeho štúdia v momente odradiť. Predsa len, od takých známych ako EA či Ubisoft má ešte ďaleko a kvalita jeho titulov nie je zárukou. Avšak Sniper: Ghost Warrior má ambície stať sa pre Poliakov odrazovým mostíkom a preraziť o čosi viac aj na trhu za veľkou mlákou. Podľa reakcií zahraničných webov mu totiž dávajú „šancu“ aj „prehypované americké servery“, ktoré o hre píšu jedna radosť. My sme dostali možnosť pozrieť sa na Tichého bojovníka ešte pred oficiálnym uvedením, a tak vám prinášame naše prvé dojmy z hrania.

Jednalo sa o krátke demo, ktorého zdolanie nám trvalo vyše hodiny. Za ten čas sa nám stihlo predstaviť prvotné duo misií odohrávajúce sa v džungli preplnenej všakovakým porastom. Príbeh hry situovaný do strednej Ameriky sledujeme prostredníctvom hlavnej postavy, snajpera Tylera. Ten je sem spoločne so svojim tímom Delta Force vyslaný z dôvodu, že chránené územia uránovej bane sú v ohrození a vy máte za úlohu zbaviť ich zločineckého gangu. Prvé krôčiky hlavnej postavy nás zaviedli do nepriateľskej dedinky, ktorú sme museli nepozorovane opustiť. Nech sme robili, čo sme robili, inak než jej kompletným vystrieľaním sme nevedeli zostať v utajení. Naším hlavným cieľom totiž bolo nevzbudiť ani náznak podozrenia, nakoľko AI pracovala veľmi premúdro a každú chybu trestala neľútostnou paľbou. No vďaka ostreľovačke to nebol žiaden problém. Do dejiska druhej misie sme nastúpili trochu smelší, odhodlaní zabrániť katastrofe. Našou úlohou počas hlbokej noci obklopenej krásnymi vodopádmi bolo infiltrovať sa do nepriateľskej databázy, stiahnuť si dôležité materiály a kemp (ako inak) nerušene opustiť. Ku koncu sa ale všetko zvrtlo, Tylerove „neviditeľné“ schopnosti pominuli a musel sa pustiť do zbesilého úteku. A táto pasáž skutočne stála za to!

Základom je neukázať sa. V tom vám síce pomôže zbraňový arzenál, ale naopak zabráni samotná príroda. Dva významné činitele, ktoré autori šikovne odkukali od svojich vzorov z Ameriky, avšak ani náhodou nespracovali povrchne. Ponúknuté nám bolo trio zbraní, ktoré rýchlo a nenápadne eliminovali každého na okolí. Ako sme spomenuli, našou spásou je sniperka s namontovaným tlmičom posielajúca k zemi nepriateľov vzdialených hoci aj stovky metrov. Poistkou na blízko je bežná pištoľ taktiež obdarená prídavným tlmičom a keď by už náhodou došli náboje, na rad príde pätica hádzacích nožíkov. Čudovali sme sa tomu, ale nože sme mali asi otrávené, nakoľko nepriateľov posielali k zemi aj keď sme sa práve netrafili do smrteľnej časti tela. No nie všetko prebehne podľa plánu, keď sa k „bezpečnej“ streľbe pripoja prírodné sily. Konkrétne sa jedná o silu vetra, ktorá výrazne ovplyvní smer vašej strely. Môžete mieriť priamo medzi oči nič netušiacej hliadke na veži, ak sa nachádzate od nej vzdialený tak ďaleko, že na ňu ledva dovidíte a popritom si pofukuje vetrisko (ktorý bohužiaľ nevidno, len je z vysielačky povedané, že proste fúka), váš ďalekohľad nainštalovaný na „snajpe“ musíte pre tradičný headshot (či chcete, či nechcete) nasmerovať kúsok do priľahlej strany. Ale nebojte sa, náboj si k cieľu nájde svoju cestu aj tak.



Pozrime sa na zúbok audiovizuálnej stránke. Sniper: Ghost Warrior sa už pri ohlásení zapísal do pamäti hráčov ako klon graficky takmer dokonalému Crysis. Myšlienku priveľkej podobnosti tomuto nemeckému skvostu nevyvolalo len nápadne prírodné prostredie doplnené šikomookými nepriateľmi, ale sčasti aj pohľad na grafické stvárnenie. Samozrejme, že Crysis neprevyšuje, kvalít Chrome Engin 4 použitého napr. aj v Call of Juarez: Bound in Blood však nedosahujú ani podaktoré tituly známejšieho mena. Spracovanie preto vôbec nie je zastaralé, ako by ste možno čakali, netreba ale pozerať na detaily a pre neskazenie dojmu z pekne vymodelovaného sveta odporúčame nepribližovať si herné scenérie optikou ostreľovačky.

Sniper: Ghost Warrior (alebo ak chcete Sniper: Tichý bojovník) na nás urobil dojem. Za kratučkú hernú dobu obsiahnutú v preview verzii sme si vyskúšali pomalé zakrádanie sa poza chrbty protivníkov, odrovnali sme zástupy nepriateľov z vysokých pevností a zažili sme aj šialený útek z bojiska, po ktorom nasledoval nepríjemný príbehový zvrat. Sniper vychádza podľa aktuálnych informácií koncom buduceho mesiaca a my sa už nevieme dočkať, kedy si prežijeme zápletku ostreľovača Tylera na vlastnej koži!

Platforma: PC, Xbox 360
Výrobca: City Interactive
Vydavateľ: Top CD
Žáner: FPS
Lokalizácia: Nie
Dátum vydania: júl - august 2010


DKF
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Vychádza na platformy:
Žáner:
Dátum vydania:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 10 / 10
(Hodnotení: 1)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012