30.08.2012 13:08, Michal "MickTheMage" Nemec, Komentárov: 3
Pozitívny vplyv +1

Pozitívny vplyv +1

Pravda je, že opakovanie je matka všetkého múdreho – alebo tak nejako sa to hovorí. Nuž, viem, že sa trochu točíme v kruhu, ale keď už hovoríme o hrách... Človek sa snaží hľadať niečo pozitívne. Alebo možno len ospravedlňuje, na pohľad, trochu divoké plytvanie voľným časom. Kto vie, psychológ nie som a do duše si nevidím. Ani vám nie. Ale za tie roky by som vedel pomenovať jednu skupinu pozitívneho pôsobenia niektorých hier – rozširujú kultúrny rozhľad jedinca.

Cink. Treba však vzápätí dodať – ako u koho a ako pre koho, ako ktorá hra. Vždy je to veľmi individuálne a veľmi záleží na tom aký typ hráča človek je. Niekoho skrátka tá omáčka okolo hry nezaujíma. Hlavne, že sa to blyští, zvučí to a nejako sa to hrá. Najlepšie dobre. Ostatné veci idú mimo neho a príliš ho netrápia. Príbeh, motivácie postáv, hľadanie pravdy a tajomstiev v reálnom svete..., to nie je pre neho. Nie ešte aby sa zaujímal odkiaľ pochádza hudba, ktorú počul, či v čom sa autori inšpirovali pre svoj príbeh. A tu sa dostávame k jadru pudla. Musíte chcieť, je jedna podmienka. Úprimne hráčsku populáciu vo veku cca 12 – 16 to príliš zaujímať nebude. Česť výnimkám. Tí starší? Nuž, tiež záleží z akého kúta sveta sa vyškrabali na svet a či im vlastne záleží na obsahu. Ale to by sa táto úvaha dostala do malého zacyklenia (ak má niekto chuť dobrovoľne sa zacykliť, môže prejsť na začiatok odstavca a čítať odznova :)). Chcieť, zaujímať sa a hľadať. Bez toho to akosi nejde v žiadnom odvetví, ani štúdiu. Pasívne prijímať je fajn, aktívne vyhľadávať, to už je ďalší stupeň vstrebávania sveta. A kvalitné hry tomu napomáhajú plným dúškom.

Po príklady nemusíme chodiť ďaleko, ale musíme to zobrať od mojej osoby. Čo je isté špecifické indivíduum a jeho skúsenosti sa nemusia zhodovať s tými čitateľovými. Okrem toho sa hneď ospravedlním za také zjavné príklady – skrátka, niektoré veci vás napadajú na miestach, tak rýchlo a.... bohužiaľ bývajú tie najsamozrejmejšie.

Hudba, historická, stará, mladou generáciou väčšinou zabudnutá. Pretože prečo počúvať nejaké vykopávky starých rodičov, keď mám svoje duc-duc. Potom však príde Maybe citlivo umiestnené do rádioaktívneho spadu, k tomu neskôr zahrá Louis Armstrong a človek sa nejako začuduje, nadvihne obočie – čo som to práve počul, veď to nebolo vôbec zlé. A začne prehľadávať platne svojich rodičov, starých rodičov a narazí akurát tak na božského Káju. I keď aj u toho Káju sa v tých starých dobách niečo zaujímavé nájde. Obzvlášť keď budete „zírať“ na dieru po trezore. Mafia vám v tomto ohľade tiež rozšíri obzory. Človek odrazu zistí kto bol Django Reinhard a akú hudbu robil. Začne sa zaujímať i o ďalších umelcov a tak sa mu rozširujú obzory. Pekne pomaly, jeden po druhom. Staré hudobné časy pekne pripomenula nielen Mafia, neskôr jej pokračovanie, ale i taký Bioshock. A Bioshock má toho na rováši určite viac ako len hudobný prehľad. Ale aby sme neostávali len v histórii – je množstvo hier, ktoré zaujmú svojim hudobným výberom súčasnej hudby, prípadne vám dokážu predstaviť niektorého špecifického umelca. Už je potom len na každom zvlášť, či ho niečo z tohto výberu, kontextu zasadenia do herného sveta zaujme a bude sledovať i v reálnej existencii. V každom prípade na to hry majú a pôsobenie v hudobnom odvetví je to najjednoduchšie.

Keď hovoríme o kultúrnom prehľade, nemôžeme hovoriť len o hudbe. Pamätám si na jedno zo svojich prvých RPG. Veľmi pravdepodobne sa volalo Pool of Radiance, starý kúsok a veľmi mladý Mick. Neskôr sa situácia opakovala i v ďalších hrách, Wizardry 7 – napríklad. V tých hrách sa to hemžilo drakmi, elfami, trpaslíkmi a inými podivnými bytosťami z mýtov a legiend. Ale ojha, vraj to všetko bolo inšpirované jedným pánom, Tolkien sa volal. Zohnali sme Hobita, prečítali a nasledovali ďalšie knihy, knižky a knižočky, od ktorých sa už Mick asi nikdy neodpúta. Kultúrny bod pre hry. A čo ten neuveriteľný humbuk okolo vydania hry od partie Kena Levina? Bioshock, už sme ho dnes spomínali. Art deco, Ayn Rand, objektivizmus – zvláštne slová a možnosť niečo nové sa naučiť. Ešte pred vydaním hry človek siaha po knižke „Atlas pokrčil plecami“ a začítal sa. Pomaly začal chápať o čom ten objektivizmus asi je, ponáral sa hlbšie, aby si nakoniec užil hru dvojnásobne. Nie, vôbec nie je potrebné nič vedieť o týchto veciach, aby vás hra bavila. Avšak keď viete, máte povedomie o tom, odkiaľ základné myšlienky pochádzajú – sú v hre (po myšlienkovej stránke) veci, ktoré si užijete dvojnásobne a oceníte snahu celého autorského tímu. Predstavovanie fantastickej literárnej tvorby cez hry spoločnosti Legend už ani netreba pripomínať.

A takto by som pokojne mohol pokračovať. The Path predstaví nezainteresovaným rôzne výklady klasického rozprávkového príbehu o Červenej čiapočke. Premýšľavý ľudia sa začínajú zaujímať a krásne si rozširujú svoj kultúrny rozhľad. Možno by ich to za normálnych okolností vôbec nezaujímalo alebo by nemali šancu na to naraziť. Avšak vďaka hrám sa ich poznatky rozširujú aj inými smermi. Cez zábavu, relax sa dostávame k širšiemu poznaniu a dokážeme tak svojho ducha nielen pobaviť, ale rozšíriť aj jeho obzory.

Takže ak sa opäť raz dostanete do situácie, že si nejaký tajtrlík bude žiadať obhajobu hier – čo je nudná, nezaujímavá a zbytočná činnosť, len tak mimochodom – skúste mu povedať, že hry rozširujú hráčov kultúrny obzor. Klamať nebudete, pretože je to pravda. Ostatne, moje príklady sú tak zjavné, že to až pekné nie je a vy si určite spomeniete aj na iné, intelektuálne stimulujúce hry.   


Michal "MickTheMage" Nemec
viac článkov autora

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 7 / 10
(Hodnotení: 2)

Diskusia
Blade Hmm 30. 08. 2012 13:32
Duri Re: Hmm 30. 08. 2012 13:50
kamikadze1 Jazyk 30. 08. 2012 19:31
Pridať komentár Čítať celú diskusiu
Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012