06.12.2012 20:00, Lukáš "Malle324" Bryndziar, Komentárov: 0
Grand Theft Auto V - preview

Grand Theft Auto V - preview

Svetoznámy fenomén Grand Theft Auto opäť prichádza, a to s obrovskou dávkou originality, vzrušenia  a zábavy. V nasledujúcom článku vám priblížime dlho očakávanú openworld hru z dielne Rockstaru. Zhrnieme doposiaľ zverejnené oficiálne informácie z hľadiska gameplayu, noviniek, lokácií a dopravy.  Všetok ten zmätok okolo informácií trvajúcich pomerne dosť dlho vám spíšeme v obrovskej skratke. Osobne, ako obrovský fanúšik, o Grand Theft Auto V by som aj napriek tomu, že som ho ešte nehral, dokázal napísať román. Podľa tvrdení Rockstaru táto dávka nedávnych správ je len začiatkom marketingu, začiatok toho všetkého hype, ktoré nás ešte len čaká.

GTAVRockstar Games má v dnešnej dobe jednu obrovskú výhodu, hlavne vďaka úspešnej sérii Grand Theft Auto. Majú tak skvelé vybudované meno a pozitívne ohlasy, ktoré by chcelo mať nejedno developerske štúdio. Samozrejme, meno si nevybudovali zo dňa na deň, ale kvalitnou prácou už od samotného prvého GTA z 1997. Preto by sa z určitej miery dalo argumentovať , prečo sa na Vku chytilo tak veľa hráčov. Skvelé meno. Na druhej strane, na fórach, či v diskusiách sa môžeme stretnúť aj s menšími obavami, keďže posledné GTA, presnejšie PC verzia GTA IV, nedopadla podľa hráčskych predstáv. Minulosť je minulosťou, GTA IV bolo skokom, tak ako GTA III. Podľa nám známych trailerov a oficiálnych informácií môžeme posúdiť, aké kvalitné bude nasledujúce GTA.

Nostalgická oblasť GTA V nám pripomína zatiaľ najviac obľúbené GTA podľa hodnotenia hráčov, San Andreas. Tentoraz sa nestretneme s kompletne celou oblasťou, ktorú tvorili tri známe mestá západného pobrežia USA. Mapu bude tvoriť obrovská urbanizovaná oblasť Los Santos,  obrovské jazerá,  mohutné pohoria, ľudoprázdne púšte, či nekonečný oceán. Los Santos, detailne prepracované veľkomesto na podobu Los Angeles. S vymodelovaným mestom sa uspokojí nadšenec akéhokoľvek druhu zábavy. Najpopulárnejším je jazda na vodnom skútri, či potápanie sa v obrovských hĺbkách oceánu pri pláži Del Perro, v skutočnosti Venice Beach. Oblasť sa vyskytovala aj v San Andreas, a je predovšetkým známa mólom, na ktorom môžeme nájsť pár kolotočov, a miesta na relax. Bližšie k samotnému centru Los Santos, Downtonu, R* nezabudli na známe Vespucci kanály, ktoré mohlo zopár pozorných hráčov zaznamenať aj v San Andreas, na podobnej lokalite, ako tomu je v Vke. V poradí druhou najpopulárnejšou štvrťou sú Vinewood Hills. Doposiaľ som nestretol žiadneho človeka, čo by názov Vinewood nepoznal. Štvrť odzrkadluje boháčskú oblasť z reálneho LA, Beverly Hills spoločne s Hollywood nápisom. Napokon tu máme mrakodrapové centrum Los Santos, ktorého názov zatiaľ nevieme, no predpokladáme, že R* ostanú pri názve Downtown. O názvoch ostatných štvrtí by sa dalo polemizovať. R* určite nezabudli na ghetto oblasť podobnú Comptonu, či letisko LAX. Žiaľ, štvrte si môžeme len predstaviť. Istá R* potvrdená správa je, že známa Grove Street sa v Vke ukáže určite, ale žiaľ bez populárneho protagonistu - CJa.

Vidiek, podľa vedúceho grafiky, je spoločne s Los Santos vačší než kombinované mapy Red Dead, GTA IVGTA San Andreas. Vo vidieckej oblasti sa bude nachádzať mnoho pohorí, medzi ktoré bude patriť aj to najväčšie – Mount Chiliad. Ďalej tu máme potvrdené vojenské základne rozťahané po celej mape, Salton Sea región, ktorý je v reále ľudoprázdny a známy prevažne veľkým množstvom opustených karavanov. Obrázky nám taktiež prezradili regióny ako Zanduco, kde ide presnejšie o dolinu lemovanú mohutnými pohoriami, ktorou preteká rieka Zanduco a naopak, farmárskou oblasťou Grapeseed, prevažne rovinatú. Divú zver od vedenia nikto taktiež nevyvrátil. Zatiaľ sa špekuluje, ale je dosť možné, že sa nám nejaký ten medveď či srnka ukážu. Už len samotná novinka, a to pes, ktorý sa v žiadnej predošlej GTA hre nevyskytoval, je pre fanúšikov zábavy dobrou správou. Problém v cestovaní v Vke určite nebude. Zoberte si, že niekto z nás nepozná do detailu ani San Andreas, nieto mapu GTA V.

Najväčšia revolučná novinka v prichádzajúcom GTA je príbehový systém s tromi hlavnými protagonistami - Michael, TrevorFranklin. Presnejšie dvoma protagonistami a jedným antagonistom, no nebojte sa, hrať budete za všetkých troch. Nemusíme nejak zložito premýšlať nad príbehom, keďže slovo antagonista nám niečo nahovára. S antagonistami sme sa stretli už aj v predošlých GTAčkach, kde ste za nich bohužiaľ nemohli hrať. Scenárista prevažne nechce tvoriť príliš zložitý a komplikovaný dej, ako tomu bolo pri Max Paynovi 3, kde ten príbeh bol naozaj na kinematografickej úrovni. V nasledujúcom GTA budeme mať možnosť poprvýkrát hrať za tri postavy priamo v jednej hre. Systém je založený na prepínaní medzi jednotlivými postavami. Vývojari to opisovali akoby vyhľadávate mesto alebo lokalitu na Google Earth, kde po stlačení “switchovacieho“ buttonu vás odzoomuje a prenesie k navolenej postave.

Obrovskou výhodou, ktorú R* opisovali, je autonómia každej postavy, presnejšie, každá postava má na starosti vlastné problémy. Po “odteleportovaní sa“ od jednej z postáv, daná postava pokračuje vo svojej činnosti ďalej. Preto keď sa k nej portnete naspäť, môžete ju nájsť na inom mieste, možno s väčším wanted levelom, ako ste ju opúštali. Námetom tejto skvelej myšlienky bola misia z GTA IVEFLC, a to Three Leaf Clover, kde sa v jednej misii spoločne stretli všetci traja predstavitelia - Niko, LuisJohny. Samozrejme, aby GTA V nebola len o stálom preskakovaní z postavy na postavu, R* značne ich príbehy spojil a podľa doposiaľ zverejnených informácií vieme povedať, že pár misií budete hrať spoločne. V spoločných misiách budete mať taktiež možnosť preskakovať z postavy na postavu. Predpokladáme, že nový systém misii bude mať podstatný význam počas plnenia príbehu. Hráč bude mať možnosť taktiež vykonávať jednotlivé funkcie za danú postavu. S Michaelom, rodinným typom, sa budete môcť prechadzať po jeho vile a prihovárať k jeho manželke, či deťom. Trevor, vidiecky díler, bude mať záľubu zapaľovať a vyhadzovať do vzduchu veci aj pomimo úloh, čo pre bombových fanatikov môže byť len plus. A napokon, s Franklinom, autičkárom z Del Perro Beach, si budete môcť každodenne doplniť vašu zbierku vzácnych a luxusných vozidiel, taktiež pomimo príbehovej línie.

Novému GTA V sa pripísalo aj mnoho noviniek a vecí, o ktorých by sme v predošlých GTAčkach mohli len snívať. Azda najväčšou novinkou je pes, ktorého mohli vášniví pozorovateľia vidieť už v prvom traileri. Z hľadiska aktivít sa streneme s novinkami ako tenis, joga, base-jumping, závody na vodnom skútri a najpopulárnejšiou – golfom a detailným golfovým kurzom priamo v hre. R* do hry zakomponovali aj smarthphony spoločnosti iFruit, na ktorých budete môcť surfovať po ingame internete. Pre fanúšikov televíznych relácií a šou z GTA IV, R* vytvorili širokú škálu zábavnýh spotov a videí do televízie. Asi najpozitívnejšou funkciou, ktorú do novej generácie priniesli, je známe potápanie sa zo San Andreas.

Vďaka zahraničným rozhovorom máme potvrdené aj upravovanie áut, znovuoživenie známej predajne zbraní Ammu-Nation, vedľajšie policajné, záchranárske, hasičské a taxi misie. Systém krytia bol od predošlej série prerobený, upgradovaný, údajne podobný Max Paynovi 3. Počas napínavých misii nás bude sprevádzať original soundtrack, ktorý sa v sérii GTA objaví po prvýkrát. GTA V mapa bude už od samotného začiatku celá prístupná s pár vymedzenými oblasťami, prevažne vojenskými základňami. R* sa podarilo prerobiť aj multiplayer od samotných základov. Môžeme očakávať 32 slotové servery s množstvom herných módov. Vývojari taktiež priznali co-op. Keď si spojíte možnosti v GTA V a multiplayer, dokážete si predstaviť množstvo hodín hrania spoločne s vašimi priateľmi v pohodlí domova. Jediným negatívom je absencia priateliek. R* informovali, že by to bolo komplikované a príliš by to zasahovalo do vlastností GTAVpostáv. Výhodou sú priatelia, s ktorými sme mali skúsenosti z GTA IV. Priateľov bude mať tentoraz každá jedna z hlavných postáv, dokonca popri hraní za jedného z troch, budete môcť zavolať priamo jedného z dvoch voľných, hlavných postáv.

Na záver treba len držat palce R* aby si na tom dali záležať, a všetko dotiahli do absolutného, a dokonalého konca. Grand Theft Auto V si budeme môcť oficiálne zahrať už túto jar 2013 na Xbox 360 a Playstation 3. O PC verzii sa zatiaľ nevyjadrili, no potvrdili, že na Wii U sa hra neplánuje.


Lukáš "Malle324" Bryndziar
viac článkov autora

Výrobca: Rockstar Games
Distribútor: Take Two
Vychádza na platformy: PS3, Xbox 360
Žáner: Akčné
Dátum vydania: 17.09.2013

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 9.3 / 10
(Hodnotení: 9)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012